Practic e acelasi Shar Pei binecunoscut, doar ca in varianta polara, adică cu blană groasă! ))


Tara de origine: SUA- anume acolo au aparut pentru prima data shar peii bearcoat!

Aspect general :  Caine activ, compact, patratos, bine proportionat, cu aspect leonin, mandru si demn, solid construit.

Este totusi un pic mai greoi decat shar pei-ul standard.

Coada este purtata fie pe o parte a spatelui, fie covrig, fie in semiluna neatingand spatele.

Comportament /  Caracter :  Ca toti shar peii - caine calm, inchis in sine parca dar iubitor de atentie si alintari! Independent, fidel dar distant cu cei din jur.

Capul : Craniu plat si lat, mare dar in proportii bune fata de intregul corp. Stopul nu este foarte pronuntat.

Talia : 45 – 51 cm.

Greutate: in jur la 25 kg.


Botul : Bot de lungime moderata, lat pe toata lungimea lui (botic de hipopotam). Trufa mare si lata, in general de culoare neagra. Exceptie fac exemplarele crem sau aproape albe la care  trufa este mai deschisa la culoare, precum si exemplarele albastre si cele rosii, pentru care se admite trufa colorata in nuanta robei. Buzele, bolta palatina (cerul gurii) si limba sunt violet inchis, spre negru, iar gingiile sunt de preferinta negre. Sunt si exemple cu limba patata.

Dentitia : Maxilare puternice, dantura puternica si regulata. Muscatura  regulata si complet in foarfeca, adica incisivii superiori ii depasesc frontal pe cei inferiori, dar ramanand in contact, si sunt implantati perpendicular in maxilare. La fel ca si la ceilalti Shar Pei, se intalnesc si indivizi cu buza rulata (ce nu este deloc de dorit).

Ochii : Migdalati, de marime medie, neproeminenti.. La exemplarele diluate si la cele rosii solide ochi ochii au culoarea robei. Nu se admite prezenta entropionului!

Urechile : Mici, triunghiulare, groase, usor rotunjite la varf,  bine departate intre ele, dar indreptate bine inspre fata, deasupra ochilor,  pieilea  de pe frunte este incretita.

Gatul :   Puternic, plin, nu scurt, bine atasat pe umeri si usor arcuit.

Corpul :   Spate scurt, orizontal si puternic. Zona renala scurta si puternica. Piept larg si bine coborat. 

Coada :   Prinsa intotdeauna sus si purtata pe spate.

Membrele anterioare : Perfect drepte, de lungime moderata, cu osatura buna. Umeri oblici si musculosi.

Membrele posterioare : Musculoase. Jareti bine coborati, sunt prezenti uneori pintenii!. 

Labele :   Mici, rotunde, compacte, bine inaltate pe degete .

Miscare :  Pas scurt si rigid. Membrele posterioare si cele anterioare se deplaseaza drept inspre fata, in planuri paralele.

Roba:   Principala diferenta de Shar Peii Standard - e lunga, moale si lucioasa. E prezent subparul bogat, puful cald de desupt.. Coada e pufoasa si la picioare sunt prezenti  "pantalonasii' - par decorativ.

Culoarea -  gama variata de dilute si solid a shar pei-lor obisnuiti, precum si flowered.

Nu ă au existat intotdeauna indivizi cu blana lungă in rasa Shar Pei, dar ţinând cont de rudele pe care le are Shar Pei-ul modern, şi anume Chow Chow şi ?Mastiful tibetan, existența varietății Bearcoat nu m-ă surprinde deloc! Majoritatea Bearcoat Shar Pei-lor au o asemănare izbitoare cu Mastiffii tibetani, şi mai ales cu câinii Chow Chow,  statuile de lei sau ce o fie ele.. din templele chinezeşti, care sunt de-asemenea cunoscute ca ''Câinii Foo'' sunt o dovadă in acest sens.

(galerie de imagini care mai ales demonstrează atât rudenia cât și diferențele dintre Bearcoat și Chow Chow).

Primele dovezi concrete in ceea ce priveşte Bear Coat Shar Peii, işi iau rădăcini din perioda de activitate a lui Matgo Law - omul ce se consederă salvatorul rasei Shar Pei, introducând in anii '70 exemplare in Vest, cu toate că in SUA existau Shar Pei importaţi incă in 1960, inregistraţi ca Câini de luptă chinezeşti, dar despre care nu se prea vehiculează nimic.

Femela Annie (Dawn-Home's Anne Revival) a lui Matgo Law, a avut un rol fundamental in recrearea rasei Shar Pei. Cu toate că era de tipul tradiţional, cu blana Horse, intr-un  cuib al  său de 2 pui  (ambii masculi), unul dintre ei era dea dreptul diferit. Astfel descrie Matgo Law puiul : ''Complet srăin''

 In salvarea rasei au fost inclusi si Chow Chow,

iar femela  Annie, este sursa acestei gene recisive Shar Pei, fiindca a transmis-o urmaşilor ei până-n zilele noastre. (Monta din care s-a nascut acel pui Bear Coat nu era cu un Chow Chow! Rezulta ca totul a inceput cu mult mai devreme.)

Ea fiind strămoşul a foarte mulţi câini moderni, (si fiind si opuratoare a genei recisive a blanii lungi) nu este un semn de intrebare pentru mine, sau de mirare, că gena Bear Coat este presărată in Shar Peii de tip vestic peste tot in lume. Si in zadar tot dau vina doar pe sangele de Chow in venele Bear Coat Shar Peil-or! (Femela lui Matgo Law, a fost o femela originara din China,  nu a a dat pui in urma imperecherii cu Chow Chow... dar totusi a dat nastere unui *ursuleț*!

Deci, concluzia este ca istoria Bearcoat Sharpei-lor isi are geneza mult mai inainte...

Deci, sa fie limpede tuturor că, shar peii blănoși de azi nu au unul dintre părinți Chow Chow sau alte rase, ci sunt născuți dacă nu tot dintr-o pereche de bearcoati atunci (spre surprinderea crescatorilor) chiar din părinți campioni ai rasei Shar Pei Standard, si daca accesati arhiva shar pei-lor - l primele radacini, originile acestei gene recisive vor deveni mai mult decât clare. 

În Marea Briatanie, primul Bear Coat Shar Pei inregistrat a fost femela Burgoynes Suzy, proprietar - Pat Pearce. Suzy a fost prima femelă cu blana lungă importată in această ţară din SUA la inceputul anilor '80,  provenind din canisa Willowledge, crescător - Eva Olsen.


Prezentul și viitorul

Ce să mai zic..Bear Coat Shar Peii sunt câini foarte atractivi şi fermecători, tocmai de aceea incă de la inceput foarte mulţi oameni îi preferă! În ciuda faptului că nu se incadrează in Standardul oficial, Shar Peii cu ''blana de urs'' mereu vor avea susţinători şi adepţi, inclusiv la noi in țară! Ador rasa asta, și nu o voi schimba nici pentru toți campionii celei mai in vogă rase din lume!


    Sunt adeptă a variantei de shar pei cu blana lungă, deci cu toată responsabilitatea afirm că sunt câini foarte vioi și sănătoși și că nu suferă de nici o boală deosebită de a celorlalți shar pei (cum pot crede unii), ba chiar recomand rasa ca fiind una puternică, cu o imunitate bună și mult mai rezistentă la frig decat variantele cu par scurt.


Povestea mea a inceput cand in 2005, in casă si in suflet  mi-a intrat prima femelă de Bear Coat Shar Pei, Sherrie Lady, ea fiind cea care mi-a infiripat dragostea pentru acesti câini, rămânând până azi modelul meu de shar pei cu blană lungă frumos și sănătos! Am achizitionat-o de la canisa Harsaid & Co (Lucia și Augustin Haruța), și mă simt cu adevarat privilegiată să o am!

În prezent, mă aflu in Chișinău cu câinii mei, care la moment sunt 6 la număr, veterana Sherrie,  fiica ei Choka,  Carolina mini-pei, Mishkaa albastră din Ucraina, masculul de import din Kotmarian, din Rusia - Bran' si Arici - Lindo From Wrinckled Eyes -  un mascul tricolor (flowred), de-asemenea adus din strainatate,  a venit si imi bucura sufletul si inima tocmai din indepartata Brazilie!