Shar-pei 

ORIGINE: China 

DATA PUBLICARII STANDARDULUI ORIGINAL IN VIGOARE: 14.04.1999. 

UTILIZARE: Paza si aparare 

CLASIFICARE F.C.I.:  Grupa 2 Pinscher si Schnauzer, Molossi si Caini de Turma Elvetieni 

Sectiunea 2.1 Tipul Moloss si Mastiff. 

Fara proba de lucru.


SCURT ISTORIC:   Rasa isi are oricinea in China, acolo stramosii Shar Peilor de azi existat timp sute de ani in provinciile ce inconjoara Marea de Sud a Chinei. Orasul Dialak din provincia Kwun Tung, este probabil locul de origine. Mentionez ca in urma selectiei aspectul Shar Peilor Standard a fost schimbat... asa incat nu-i pot numi o rasa curat Chinezeasca. Referitor la Shar Peii chinezesti traditional am pregatit un alt articol.

ASPECT GENERAL - Shar Pei Standard:  Caine de talie medie, activ, compact, cu structura patratica, bine legat. Cutele de pe cap si de pe greaban, urechile mici si botul de hipopotam, ii confera Shar-peiului un aspect unic. Masculii sunt mai mari si mai puternici decat femelele. 

ROPORTII IMPORTANTE:  inaltimea de la greaban la sol trebuie sa fie aproximativ egala cu lungimea corpului, masurata de la punctul umarului pana la punctual fesei (mai ales la masculi). Lungimea de la trufa (nas) la stop trebuie sa fie aproximativ egala cu lungimea de la stop la occipital. 


COMPORTAMENT / TEMPERAMENT:  Calm,independent,afectuos si loial familiei lui. 

CAP : Mai curand mare,dar bine proportionat fata de corp. 

REGIUNEA CRANIANA: Craniul: Plat,larg.  Stop: Moderat. 

Trufa: Mare si larga cu narile bine deschise, preferabil de culoare neagra, dar este permisa orice culoare in concordanta cu culoarea robei. 

Botul: Reprezinta un caracter distinctiv al rasei. Este la fel de larg pe toata lungimea sa, fara nici cea mai mica tendinta de ingustare spre varf. Buzele si varful botului sunt carnoase. Este permisa o umflatura la baza trufei. 

Gura: Limba, cerul gurii si gingiile sunt sunt bine pigmentate si de preferat de culoare negru albastrui. Limba cu pete roz este permisa, dar limba in totalitate de culoare roz este total nedorita. La cainii care au roba deschisa, limba are culoarea lavandei.  

Ochii: Inchisi la culoare, au forma migdalei, iar expresia este incruntata. Este permisa o culoare mai dechisa a ochilor la cainii cu roba deschisa. Functia globului ocular si a pleoapelor, nu trebuie sa fie jenata sub nici o forma de pielea din jur, de cute sau de par. Orice semn de iritatie a globului ocular, a conjunctivei sau a pleoapelor, este total de nedorit. Entropion absent. Maxilare/Dinti: Maxilarele sunt puternice cu muscatura perfecta in foarfece. Buza de jos nu trebuie sa fie atat de carnoasa , incat sa interfereze cu muscatura. 

Urechile: Sunt foarte mici, mai degraba groase, au forma triunghiulara cu varful rotunjit orientat spre ochi. Sunt prinse sus (deasupra liniei ochilor). Urechile erecte sunt total nedorite!

GATUL: De lungime medie, puternic, bine asezat pe umeri. Salba nu trebuie sa fie excesiv de bogata. 

CORPUL: Cutele prezente la cainii maturi sunt total de nedorit, exceptie facand cutele din zona greabanului si de la baza cozii. Aceste cute trebuie sa fie moderate. 

Linia superioara: Coboara usor in spatele greabanului si apoi urca lin deasupra salelor. 

Spatele: Scurt, puternic. 

Salele: Scurte, largi, usor arcuite. 

Crupa: Mai degraba plata. 

Pieptul: Larg si adanc, coboara pana la nivelul coatelor. 

Linia inferioara: Urca usor sub sale. 

MEMBRELE COADA: Groasa si rotunda la baza, ingustata spre varf. Coada este prinsa foarte sus (element distinctiv al rasei). Coada este fie arcuita spre spate, fie este rulata strans formand un inel simplu sau dublu. Este absolut nedorita lipsa cozii sau coada incompleta.

TRENUL ANTERIOR: Sunt drepte, de lungime medie si au osatura puternica. Pielea de pe membre nu trebuie sa fie cutata. 

Umerii: Musculosi, bine atasati de corp. 

Metacarpul: Puternic si flexibil.  

TRENUL POSTERIOR: Musculos, puternic, moderat angulat. Membrele posterioare sunt perpendiculare pe sol si paralele intre ele, daca sunt privite din spate. Cutele prezente la nivelul membrelor sunt total de nedorit. 

Jaretii: Bine lasati in jos.

 

LABELE: Au dimensiuni moderate, sunt compacte si nu trebuie sa fie moi. Degetele sunt bine articulate. La membrele posterioare trebuie sa se indeparteze pintenii. 

MERS/MISCARE: Miscarea preferata este trapul. Miscarea trebuie sa fie libera, echilibrata, activa. Labele tind sa convearga catre o linie centrala, atunci cand viteza se mareste.

ROBA 

PARUL:  Este strans lipit de corp. Nu exista subpar. Lungimea variaza intre 1cm si 2,5 cm. Nu se trimeaza niciodata. 

CULORI: Sunt acceptate toate culorile uni. *Flowerd nefiind oficial recunoscuti) Culorile se impart in culori solide (contin pigment negru) si culori diluate (nu contin pigment negru). Coada si partea posterioara a coapselor au frecvent o nuanta mai deschisa. Se accepta o nuanta mai inchisa de-a lungul coloanei vertebrale si la urechi ...

TALIE

Inaltime: 44 - 51 cm la greaban. 

Greutate: in jur la 25 kg.

DEFECTE: Orice indepartare de la caracteristicile standardului trebuie considerata defect, iar seriozitatea cu care acest defect este privit depinde de gradul sau de exprimare. 

DEFECTE GRAVE: 

Alt tip de muscatura decat cel in foarfece (ca o masura tranzitorie este permisa o distanta mica intre maxilarul superior si cel inferior) 

Limba patata (exceptie petele roz) 

Urechi mari.

Coada prinsa jos .

Lungimea parului mai mare de 2,5 cm (Bear coat nu sunt acceptati alaturi de ei standard in ring). 


DEFECTE ELIMINATORII: 

Prognatism inferior sau superior.

Limba de culoare complet roz. 

Buza inferioara rulata ce interfereza cu muscatura. 

Ochi rotunzi, bulbucati. Entropion, ectropion 

Piele, cute sau par ce impiedica buna functionare a ochiului .

Urechi erecte sau prea mari atarnande. 

Absenta cozii; coada incompleta .

Cute abundente pe corp (exceptie zona grabanului si baza cozii) si pe membre.

Alte culori decat cele acceptate (albino, flowered, black&tan nu se accepta in ring).

N.B.: Masculii trebuie sa aiba doua testicule normale, complet coborate in scrot. 

REMARCA: Orice interventie fizica, artificiala la Shar-pei (in special asupra buzelor si pleoapelor) va duce la eliminarea cainelui din expozitii.