De multe ori se întâmplă că, chiar și veterinarii buni nu sunt informați în ceea ce privește tratamentul bolilor la Shar Pei , mulți nu cunosc rasa, și , prin urmare, dau recomandari greșite pentru tratament și îngrijire .

Din acest motiv, starea cainelui poate deveni și mai rea, apoi animalul este dus la un veterinar la altul și proprietarii încep să-și exprime dezamăgirea și nemulțumirea față de rasă și crescător ...

De fapt, cainii din aceasta rasa posedă o imunitate destul de bună. În cazul în care câinii nu se imbolnavesc, pielea și blana nu au nevoie de nici un fel de ingrijiri deosebite, ei nu sunt băloși - totul in limite normale, la fel ca în cele mai multe alte rase de tip dog. Shar Peii nu sunt bolnavi mai des decât oricare alta rasa, totul depinzând de condițiile de intreținere.

Pentru a le  înțelege necesitățile Shar Pei-lor, trebuie un pic de experiență . Cel mai bine știu ce și cum oamenii care de mai mulți ani deja cresc și ingrijesc de această rasă. Recomandarile unei astfel de persoane pot fi mult mai utile decât sfatul unui medic veterinar care tratează un shar pei odata in cativa ani .

Simptomele bolilor 

Mai mulți factori afectează sănătatea Shar Pei-lor, dar cea in mai mare parte - este ereditatea, nutrițiea și îngrijirea câinelui . Atunci când sunt hrăniți greșit Shar Peii devin alergici. Alergiile pot  fi exprimate în diferite moduri : ochi rosii, lăcrimare, probleme ale pielii ( roșeață, mâncărime , eczeme , etc ) , căderea părului, umflare, indigestie, salivare excesivă,  febră, stare tristă si inactivă .

Reacțiа alergică poate fi de tip imediat ( se arată în câteva minute) și de tip întârziat ( reacția apare după câteva ore sau chiar zile ) . Tratamentul implică necesitatea depistării și eliminării cauzei care a pricinuit alergia, precum și administrarea antihistaminicelor . De multe ori se intampla ca reactiile alergice sunt cauzate de alegerea greșită a mancarii uscate, comerciale . În acest caz, aste probabil să fie necesar să utilizați  hrana hipoalergica pentru caini sau pursisimplu sa trceti la o dieta de casa, specială (ce consta din cat mai putine proteine si grasimi)

Bolile urechilor și a ochilor 

Punctele cele mai vulnerabile în cazul Shar Pei-lor sunt ochii si urechile . În deosebi, la exemplarele cu riduri excesive pot apărea microorganisme și ciuperci! La câinii cu o cantitate normala de riduri nu apar astfel de probleme .

Curățarea urechilor cainelui este foarte importantă  pentru a preveni infectiile.

Se folosesc betișoarele de urechi, iar eu prefer prafurile in loc de picaturi.

Problemele oculare sunt eliminate prin alte mijloace . Mulți shar pei  suferă de entropion, adică cutele de piele de-asupra ochi se lasă peste ochi astfel încât afectează corneea. Prin urmare, este necesară sutura pleoapelor, ridicarea cu ajutorul unor fire sau clame speciale . Întreaga procedură durează aproximativ 5-10 minute.  Această operație se face de obicei la pui , atunci când se observă că cutele acoperă fruntea prea mult și irita ochii .

Aproximativ 50 % din pui au nevoie de astfel de operație, care se efectuează în primele 6 luni .

Uneori, această intervenție prima data e facuta la varsta de 15-25 de zile, si este suficient pentru a evita problemele cu pleoape pe viitor, dar ochii necesită atenție permanentă oricum.

Shar - Pei Fever (SFS,amiloidoza ) - o boală tipică anumitor linii de shar -pei . Se manifestă prin ridicarea bruscă a temperaturii pana la 40-41C. Această stare poate fi însoțită de umflarea gleznelor, câinele devine agitat și sta cu spatele arcuit, este suparat si usor iritabil. Multi crescatori cu experienta recomanda  Aspirina + Demidrol + No-Spa pentru ameliorarea acestor simptome.

O altă problemă care poate să apară de la 2 până la 6-7 luni la Shar Pei este "buza strânsă" : adica buza de jos devine strâns alipita peste dinti incisivi, astfel încât este dificil de a o trage departe de ei si  nu permite cresterea normala a acestor dinti. Acest lucru creează nu numai dificultăți in alimentare dar, de asemenea, strică muscatura la caine . Acest lucru se întâmplă deoarece maxilarul inferior nu se poate dezvolta pe deplin din cauza presiunii buzei. Este de dorit să rezolve problema înainte de sfârșitul schimbării dinților. Buza strânsă necesită o intervenție chirurgicală .

În ceea ce privește efortul fizic, rasa Shar Pei nu este una sportivă, deci nu nevoie de exercitii fizice intense.  Cu toate acestea , pentru a menține mușchii în stare bună și pentru a preveni obezitatea, care afectează în mod negativ sănătatea,  sunt necesare  plimbări lungi în fiecare zi și posibilitatea de a alerga cat vrea.

În sezonul de vară astfel de plimbari  trebuiesc facute dimineața sau seara, deoarece la fel ca toti cainii molossoizi, shar peii si mai ales bear coat shar peii nu tolerează canicula! Iarna in schimb, e sezonul preferat de bearcoati... iar indivizii bruh si horse se vor simti bine imbracati in haine calde!